top of page
thumbnail_IMG_3007.jpg

Wie is Finy Sheils?

thumbnail_IMG_3007.jpg

      Ik ben Finy Sheils- van der Post (1970), getrouwd en moeder van Zion en Thunder.

     Carrière ontwikkelingen: Sinds 1994 ben ik een gediplomeerd all-round sport-instructrice en geef les aan alle leeftijdsgroepen. Door te werken op veel verschillende sportscholen had ik de vrijheid om bij tijd en wijle lang op pad te gaan.

     Tijdens een van mijn reizen, van bijna een jaar, door Azië (vanaf 1998) kwam ik in aanraking met Yoga, Reiki en Meditatie. Dit was het begin van een zoektocht naar een training voor de geest en het lichaam om je bewust te worden van jezelf en je omgeving. In 2007 heb ik de yogastudio Yogapret opgericht en ben ik full-time yogadocent geworden. Ik creëerde een plek voor jong en oud om diverse vormen van yoga, ontspanning en verdiepings- momenten te beoefenen. Op het weekrooster stonden al snel vele lesuren voor verschillende groepen; van zwangerschaps- en mama en babyyoga, van kinder- en lachyoga tot aan ouderen- en de stoelyoga voor o.a mensen met parkinson en alles daar tussen in.

Ik geloof dat Yoga een handvat kan zijn om - in deze drukke maatschappij - je staande te houden en prettig te blijven voelen. Dus geef jezelf en je lichaam een uur of meer per week even de aandacht dat het verdient. Tegelijkertijd stopt dan heel even de wereld om je heen of in ieder geval hoef je daar dan niet mee bezig te zijn. Dat is een stukje welverdiende ontspanning en een moment voor jezelf om te reflecteren, op te laden en te aarden.

Meedoen met een les of een workshop is als een cadeautje voor jezelf waarbij je je mag overgeven aan het Nu met als resultaat totale ontspanning en misschien wel het ontdekken van nieuwe inzichten.

     Privé ontwikkelingen: Van jongs af aan kom ik mijn dagen door als een vrolijk, nieuwsgierig en leergierig persoon die steeds weer uitdagende voetstappen zet tijdens de zoektocht over haar levenspad. Ik sta volop in het leven en alles kabbelt jaar-in-jaar-uit rustig door. Totdat ik, op 3 december 1994, het bericht van de dood van mijn zus krijg. Zij overleed door een auto ongeluk en ik belande daardoor in de rouw. Deze plotselinge confrontatie met de dood zorgde ervoor dat al mijn vakjes in mijn hoofd door elkaar geschud worden. Al snel zocht ik mijn heil in pen&papier om alles te ordenen. Dat rangschikken heeft jaren geduurd, het was een lange leerzame hobbelige weg. Dankbaar ben ik voor het geduld van mijn schriften waarin ik, bij tijd en wijle, alles van mij af schreef. Voor mij werkt schrijven als een helende kracht.

 

     Door haar dood begon mijn zoektocht naar antwoorden op de vragen die er door de rouw bij mij ontstonden. De weg naar de bibliotheek was een logisch gevolg. Helaas waren er tot nu toe weinig boeken over het verlies van je broer of zus geschreven. De behoefte om mijn verhaal op papier te zetten, zodat andere rouwende er houvast aan kunnen hebben, ontstond al snel. En toen in 1999 Conny, mijn andere zus ook overleed, werd de drang om te schrijven nog sterker aangewakkerd.

     Alleen ik wordt verliefd en in de daarop volgenden jaren worden we de trotse ouders van Zion en Thunder. Erg dankbaar ben ik voor al deze liefde, deze twee spiegels en wonderbaarlijke mensen in mijn leven en nog dankbaarder ben ik voor de levenslessen die ik voor gespiegeld krijg door man en kinderen.

 

​​​     Privé en Carrière ontwikkelingen vallen samen: Maart 2020, Coronatijd. De samenleving en dus ook Yogapret gaan dicht. Voor iedereen een onzekere en wankele periode waarin ik opeens heel veel tijd heb. Het besluit wordt genomen: het is tijd om het verhaal van Conny en Monique te gaan vertellen. Meteen stap ik in zee met een schrijfcoach om onder begeleiding het schrijverspad te bewandelen.

En zo begint mijn schrijfreis in september 2020 waar ik mijzelf eerst 2,5 week opsluit in ons huis op Kreta. Daar ontstaat de ruwe versie van "Verborgen waarheid, een intiem rouwproces in dagboekvorm na het overlijden van mijn twee zussen". Het werd een, zelfs na al die jaren, wonderbaarlijke reis. Het schrijfproces is een pad met dalen en toppen. Het was verhelderend om te realiseren wat al die jaren rouw met mij- (toendertijd) als jong volwassene heeft gedaan. Zo wonderbaarlijk dat er zoveel vakjes op hun plek vielen en zoveel ordening in mijn hoofd. En weer merkte ik dat de kracht van schrijven, zelfs nu nog na al die jaren, zorgt voor en stuk healing. 

Ergens begin 2021 resoneren de  zinnen "Als je aandacht hebt voor het sterven, ben je echt aan het leven" en "Laten we dood bij het leven betrekken" bij mij. Hier wil ik mee aan de slag want ziekte,  dood en de rouw mag eindelijk uit de taboe sfeer komen. Je hoeft je als zieke, stervende of rouwende niet meer alleen te voelen. Want als er geen taboe meer op ligt, dan zijn er weer mogelijkheden. Om te praten, te beleven en te ervaren. Als ook om af te ronden, te voelen en te verbinden. 

Vandaar dat ik mij heb laten opleiden tot begeleider voor mensen die een slecht-nieuws bericht hebben ontvangen, als ook het bijstaan van mensen tijdens een stervensfase en als rouw en verlies-coach. Met liefde ga ik bijvoorbeeld tijdens een life-review met je in gesprek om te zoeken naar rust, naar je rode draad en om te zorgen voor verbinding met jezelf. 

     Daarnaast ontstaat er al snel een idee om het wonderbaarlijke gevoel, van groei en ontwikkeling die ik mee maakte tijdens het schrijven van "Verborgen waarheid" door te gaan geven. En wel via 1-daagse workshops waarbij we werken met yoga-, meditatie- en schrijfoefeningen. Zodat we tijdens de workshop even samen mogen wandelen.

     In eerste instantie online in kleine groepen of zelfs 1 op 1. Om later ook weer live bij elkaar te komen en misschien in de toekomst zelfs wel een georganiseerde rouw, wandel en schrijf retraite naar het inspirerende Kreta?

 

Interesse? Kijk verder op de website, op FaceBook of Instagram voor de laatste updates.

bottom of page